You do not have Javascript enabled. Some elements of this website may not work correctly.

15 October 2016
Universiteit Gent (University of Ghent)
Flanders, Belgium

Er gaat veel mis in de wereld, maar er is ook veel dat we daaraan kunnen doen. Hoe we “goed doen” zo goed mogelijk kunnen doen, daarover buigt Effectief Altruïsme zich. Op zaterdag 15 oktober wordt voor het eerst ook Vlaanderen geïntroduceerd tot deze jonge filosofie en beweging, via een studiedag aan de universiteit Gent.

Kunnen we bij het geven van donaties of overheidsgeld enkel ons hart laten spreken, of moet ons verstand ook aan bod komen? Wat als één organisatie veel efficiënter blijkt in het verminderen van leed dan een andere? En wat als we met eenzelfde bedrag nog veel meer goed kunnen doen voor andere voelende wezens? En kunnen we onze eigen inschatting eigenlijk wel vertrouwen? (Hoeveel geld mag een overheid besteden aan kunst terwijl nog veel mensen omkomen van honger. Hoeveel van onze donaties en subsidies moet naar armere landen gaan, waar het meer kan betekenen?)

Effectief Altruïsme probeert een antwoord te vinden op deze en andere, vaak moeilijke en controversiële vragen. De centrale vraag is steeds op welke manier we het meeste goed kunnen doen.